tirsdag den 3. december 2013

Noget om ophavsret - barnevognspuder

Senest barnevognspude fra min fabrik.
Jeg får utrolig hyppigt henvendelser fra søde læsere som har set "mine" puder florere i div give aways, salgs sider, facebook m.m. Det seneste grelle eksempel jeg selv er stødt på er på kreativ messe, hvor der var en forretning som solgte puder mangen til mine som færdige kits, som folk selv kunne sy derhjemme. Alt færdig klippet i en pose. Hmmm....
Indtil videre har det ikke været så meget at folk har brugt min DIY, og heller ikke deres videresalg. Men når der dukker puder op på nettet uden at jeg har fået et eneste link om ophavsret på mønstret, som indtil videre har været den eneste betingelse, bliver jeg lidt ærgerlig.
Så nu har jeg prøvet at stramme lidt op. Mønstret ligger fortsat frit tilgængelig på bloggen som DIY. Men jeg har prøvet at stramme op på betingelserne. Nu må vi se.


FAKTA OM BARNEVOGNSPUDEN.
 • I maj 2012 så jeg et billede af en type barnevognspude på trendsales og synes ideen var god og gik derefter igang med at lave en prototype til Gustav.
 • Det væltede derefter ind med henvendelser, hvorefter jeg udgav en DIY på min udgave af barnevognspuden
 • Indtil dags dato er min DIY blevet set knap 27.000 gange
 • Tør slet ikke sætte et tal på hvor mange barnevognspuder jeg har syet de sidste 1,5 år på bestillinger.
 • Man kan nu også købe mønster på en tvillingebarnevognspude i min 'Shoppen'.


11 kommentarer:

 1. Ej hvor strengt! At en virksomhed kan finde på den slags...
  Det mindste man kan gøre er da at linke til hvor man har fundet en diy og hvem ophavsmanden/kvinden er...

  Dine barnevogns puder er super fine... :)

  SvarSlet
 2. Jeg har også stødt på et par stykker som sælger dem magen til din, inde på facebook .. Men har også set sådan nogle på de forskellige slags markeder, man kan tage til.. og det sidst nævnte var endda en virksomhed.
  Synes godt lige man kan give ophavsmanden på mønstret noget kredit for at dele mønstret :o)
  Kh Sabrina

  SvarSlet
 3. Kære Lise

  Det er så svært, det med ophavsret. For hvornår er ens ide unik og ens egen? Det er vel derfor, at firmaer, som udvikler, arbejder top-hemmeligt og søger patent, inden deres varer sættes i produktion. Så man med sikkerhed kan sige, at det er deres eget. Og alligevel er der jo ofte sager om kopiering og diskussion om, hvem der fik ideen først ... Men det kan vi jo ikke - det der med at søge patent.
  Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis de barnevognspuder, du ser rundt omkring, er direkte kopier af din. Men jeg tror, at man bliver nødt til at acceptere, at sådan er det, når man viser sine ting på bloggen. Og så glædes over, at andre kan bruge det, man laver. Jeg skriver også, at mine møbstre ikke må bruges til salg. Men jeg ved godt, at det sker alligevel.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en svær balance. For selvfølgelig kan man bare bruge løs af min diy. og jeg bliver glad når jeg får et link. men træls når man kan se at det er akkurat ens eget mønster som man ikke har fået kredit for. Og nej selve opfindelsen barnevognspuden er jo ikke min men mønstret som jeg deler har jeg selv tegnet.

   Slet
  2. Ja, jeg kan rigtig godt forstå, at det er træls at se ens ting uden link. Det synes jeg ikke man kan være bekendt. Et link er nu det mindste, man kan gøre (jeg selv har oplevet det et par gange).

   Kh
   Anna

   Slet
 4. Bum. Godt skrevet Lise. Jeg tror dog "desværre" også at Anna har ret...

  SvarSlet
 5. Det er sgu strengt og jeg kan sagtens forstå dig. Men jeg tror desværre heller ikke, som Anna skriver, at der er ret meget at gøre ved det.

  SvarSlet
 6. Jeg er helt enig, og jeg har da haft nogle af de samme tanker med min/e DIY. Mine DIYs ligger stadig frit tilgængelige, selvom jeg desværre tror Anna har ret i sine betragtninger. kh Pia

  SvarSlet
 7. ja, dit mønster florerer livligt rundt omkring i facebook-grupper hvor de syes op og sælges. Mange er dog også søde at henvise til din side istedet for at tage "ejerskab" af ideen/mønsteret. Det eneste der er at gøre, tænker jeg, er at være på forkant med betingelser for lån (selvom man selvfølgelig ikke kan være sikker på at de følges). Hvis man laver noget nyt og unikt er det jo også en overvejelse værd om man ikke hellere selv skal tjene lidt på det istedet for at andre gør det :-) Og så er det måske heller ikke alle de specifikke detaljer der skal "kastes ud" i et gratis-mønster - på den måde kan man jo også beholde det lidt mere specielle eller specialkonstruerede som "sit eget".
  Vh Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for svar Jette. Jo jeg tjener skam på alle de bestillinger jeg får. Og kan faktisk ikke tage flere ind end jeg gør. Og er glad for at folk synes om mine puder. Har fået lidt ro i sindet igen efter at jeg fik luft i dette indlæg. Mit mønster skal stadig være tilgængelig og nu kender flere min holdning. Så mon ikke det går.

   Slet
 8. Hej Lise

  Jeg har ledt efter den famøse DIY, men når man klikker ind på dit indlæg, er siden blank. Har du mon fjernet den helt?

  Tak for hjælpen og hav en dejlig aften.

  SvarSlet

Dejligt du kiggede forbi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails